De Dansers


Yentl Smeets

Mijn naam is Yentl en ik ben 21 jaar oud. Ik dans al sinds ik 7 jaar oud was en na jaren gedanst te hebben in verschillende wedstrijden studeer ik nu de HBO opleiding Docent Dans op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Het meedoen met "The Closet" is voor mij heel belangrijk en inspirerend. Naast dat ik zelf op mannen val vind ik het ook belangrijk om naar buiten te brengen hoe moeilijk dit kan zijn voor jezelf.

De voorstelling geeft dan ook op een abstracte manier goed weer hoe het is en vooral ook hoe het was om lid te zijn van de lgbt-community. Ik zou zeggen kom kijken en laat je meenemen in ons verhaal!


Mijn naam is Bernita Robben en ik ben 48 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb 2 pubers thuis wonen. In het dagelijks leven sta ik voor de klas in het basisonderwijs.

Dansen is mijn passie en dat doe ik al sinds mijn 5delevensjaar. Ik ben begonnen met klassiek ballet en heb daarna verschillende dansstijlen gedanst. Van Jazzballet, hiphop, tapdance en folklore naar moderne dans. Hieruit haal ik veel inspiratie en krijg ik veel energie.

In mijn omgeving heb ik vrienden en familie die te maken hebben met LGBT. Ik vind het onbegrijpelijk dat het vaak nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ieder mens is uniek en bijzonder, in welke vorm dan ook. Accepteer elkaar en respecteer de ander voor waar die voor staat.

Meedansen in deze voorstelling geeft mij een podium om dit uit te beelden. De worsteling, de acceptatie, de frustratie. In dans kan ik mij uiten. Hopelijk krijgt de kijker voldoende inspiratie om ieder mens nog meer te waarderen om zijn/haar keuzes in het leven.


Mijn naam is Bart Nusink ik ben 23 jaar oud. Ik dans pas vanaf mijn 20ste maar heb toch op deze relatief late leeftijd wel echt mijn passie gevonden. Na eerst twee jaar gedanst te hebben op het Nova College in Haarlem ben ik aangenomen op de Dance Academy van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.


De LGBTQ+ gemeenschap is voor mij belangrijk door de vaak vergeten letter A, waardoor het de LGBTQA+ gemeenschap wordt. De A kan staan voor Asexueel, Agender of Aromantisch waarvan ik zelf de laatste ben. Deze drie zijn minder bekend en soms ook minder geaccepteerd dan de andere letters van de gemeenschap. Daarom vind ik het belangrijk om ook hierop meer de aandacht te leggen want iedereen moet zichzelf kunnen uiten met hun seksualiteit/gender/romantische aantrekking.


Mijn naam is Annelien ik ben 20 jaar en dans al 15 jaar. Mijn eerste danspasjes waren in de stijl; klassiek ballet.

Sinds ik ben aangenomen op de Docent dans opleiding op FHK doe ik ook modern, jazz en hiphop.

Naast dans voel ik me ook aangetrokken tot andere creatieve escapades zoals naaien, zang en het schrijven van poëzie. Allemaal dingen die ik van tijd tot tijd met dans in verbinding probeer te brengen.

Ik vind het belangrijk om het gesprek aan te gaan rond de LGBTQA+ community aangezien er nog steeds veel te veel mensen geconfronteerd worden met discriminatie en haat, gewoon omdat hun seksuele oriëntatie ‘anders’ is.

Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waar ik mezelf niet kon zijn als persoon, omdat dat als ‘verkeerd’ werd bestempeld. Ik denk dat dat iets is waar veel mensen van de LGBTQA+ community mee te maken hebben.

Elke persoon zou geaccepteerd moeten worden zoals ze zijn, omdat onze sterkte vaak ligt in onze uniciteit. Daarom vind ik het hoog tijd dat we afstappen van het beschouwen van hetero als normaal en dat we kunnen toewerken naar een samenleving waar iedereen zelf mag kiezen van wie ze houden.


My name is Barbara and I’m 22 years old. I started dancing when I was nine. As I grew older I intensified my training and at some point I decided that I wanted to make dance my profession. After my NBO in Mannheim (Germany) where I graduated as professional dancer, choreographer and diplom dance teacher I now study modern contemporary dance at the Dance Academy of Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

I dance in the performance “the closet” because I’m looking for stage experiences already during my studies. It is also a possibility to work together with people from other departments and I’m always interested in collaborating with others. Another reason is that I think that the topic of homosexuality and transsexuality can never be discussed enough. It is so important to make people aware that it does not matter which gender you love and that all humans should be equal in the end.


Ik ben Gilles Margodt. Ik ben 22 jaar oud en ik ben al 18 jaar danser. Ik begon meteen jazz, modern en hip hop. Later deed ik er ook ballet bij. Daarnaast hou ik ervan om te zingen.

Zelf ben ik homoseksueel, en dit wist ik pas op de leeftijd van 20 jaar. Ik voelde me niet veilig om het aan iedereen te vertellen door mijn slechte ervaringen van vroeger.

Door mee te doen aan deze voorstelling kan ik samen met andere fantastische dansers laten zien dat het geen ziekte, aandoening, of vloek is, maar een kenmerk van wie ik ben.